Yemek borusu kanseri tüm dünyada en sık görülen 8. kanser ve kansere bağlı ölümlerin de 6. en sık nedenidir.
Özofagus kanserine neler sebep olabilir?
Özofagus kanseri riskini neler azaltır?
Erken evrede tanı konulduğunda cerrahi tedavi ile kür sağlamak mümkün olabilirken ileri evrelede tanı konulduğunda kür sağlamak zordur. Son zamanlarda yemek borusu kanseri tedavisinde de önemli gelişmeler sağlandı; immünoterapi adı verilen ve tümöre karşı oluşan bağışıklık yanıtını güçlendiren tedaviler bu kanser tipinde de faz çalışmalarını tamamlamaya başladılar.
27 Mayıs 2022'de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ameliyat edilemeyen, nüks veya metastatik özofagus (yemek borusu) skuamöz hücreli karsinomu olan hastaların birinci basamak tedavisi için aşağıdakileri iki immünoterapi rejimini onayladı:
Etkinlik, daha önce tedavi edilmemiş, opere edilemeyen ilerlemiş, tekrarlayan veya metastatik özofagus (yemek borusu) skuamöz hücreli karsinomu olan 970 hastada yapılan randomize, aktif kontrollü, açık etiketli bir çalışma olan CHECKMATE-648'de (NCT03143153) değerlendirilmiştir. Çalışma, semptomatik, aktif otoimmün hastalığı olan, sistemik kortikosteroidler veya immünosupresanlar alan beyin metastazı olan hastaları veya tümörün özofagus tümörüne bitişik organlara bariz invazyonu nedeniyle yüksek kanama veya fistül riski taşıyan hastaları hariç tuttu. Hastalar, aşağıdaki tedavilerden birini almak üzere rastgele (1:1:1) üç gruba ayrıldı:
CHECKMATE-648 çalışmasının sonuçları, nivolumab alan hastaların (1. Veya 2. tedavi kolu) sadece kemoterapi alanlara kıyasla istatiksel olarak daha uzun sağ kaldığını göstermiştir. Medyan genel sağkalım nivolumab, fluorourasil ve sisplatin kolunda 13,2 ay ;nivolumab ve ipilimumab kolunda 12,8 ay; sadece kemoterapi kolunda ise 10.7 ay bulunmuştur.
CHECKMATE-648'de nivolumab ve floropirimidin ve platin içeren kemoterapi ile tedavi edilen hastalarda meydana gelen en yaygın yan etkiler; bulantı, iştah azalması, yorgunluk, kabızlık, stomatit, ishal ve kusmadır. CHECKMATE-648'de nivolumab ve ipilimumab ile tedavi edilen hastalarda meydana gelen en en sık görülen yan etkiler ise; döküntü, yorgunluk, ateş, bulantı, ishal ve kabızlıktır.