16 Ekim 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), pembrolizumabı (Keytruda, Merck) rezektabl (tümör boyutu≥4 veya nod pozitif) küçük hücreli dışı akciğer kanserli (KHDAK) hastalarda neoadjuvan tedavi olarak platin içeren kemoterapiyle birlikte ve cerrahi sonrası adjuvan tedavi olarak tek ajan olarak kullanımını onayladı
Etkililik, daha önce tedavi edilmemiş ve rezeke edilebilir Evre II, IIIA veya IIIB (N2) KHDAK'li 797 hastada yapılan çok merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma olan KEYNOTE-671'de değerlendirilmiştir. Hastalar,operasyondan önce 4 siklus boyunca her 3 haftada bir platin bazlı kemoterapi (neoadjuvan tedavi) ile pembrolizumab veya plasebo kollarına randomize edildi (1:1), operasyondan sonra 13 siklusa kadar her 3 haftada bir tek ajan pembrolizumab veya plaseboya devam edildi (1:1). (Adjuvan tedavi).
Başlıca etkililik sonuç ölçütleri genel sağkalım (OS) ve araştırmacı tarafından değerlendirilen olaysız sağkalım (EFS) idi. Pembrolizumab kolunda medyan genel sağ kalım süresine ulaşılamazken plasebo kolndan medyan genel sağkalım 52.4 ay bulundu. Medyan olaysız sağkalıma pembrolizumab kolunda ulaşılamazken plasebo kolunda 17 ay olarak saptandı.ı (p < 0,0001).
KEYNOTE-671'de hastaların ≥%20'sinde bildirilen en yaygın yan etkiler mide bulantısı, yorgunluk, anemi, kabızlık, iştah azalması, beyaz kan hücresi sayısında azalma, kas-iskelet sistemi ağrısı, döküntü, öksürük, kusma, ishal ve nefes darlığıdır.
Önerilen pembrolizumab dozu 3 haftada bir 200 mg veya 6 haftada bir 400 mg’dır. Aynı gün uygulandığında pembrolizumabı kemoterapiden önce uygulanmalıdır.
İleri evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde etkili immünoterapi ajanı olan pembrolizumab erken evrelerde operasyon öncesi ve sonrası dönemde kullanıldığında da hastalık sonuçlarını iyileştirmektedir.