Evre III küçük hücreli dışı akciğer kanserinde Durvalumab ile uzun süreli sağkalım
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri ülkemizde ve dünyada en sık görülen kanserlerden olup erken evrelerde (I-II) tanı konulduğunda cerrahi tedavi ile kür sağlanabilmektedir. İleri evrelerde ise cerrahi tedavi şansı ve kür daha düşüktür. III. Evre akciğer kanserinde operasyon mümkün değilse standart tedavi yaklaşımı kemoterapi ve radyoterapi eş zamanlı uygulanması şeklindedir.
2 Şubat 2022’de Journal of Oncology’de yayınlanan makalede immünoterapi ajanı Durvalumab ile III. Evre KHDAK’de uzun süreli sağkalım sağlanabileceği gösterildi.
PACIFIC adı verilen bu çalışmaya opere edilemeyen III. evre KHDAK olan 713 hasta alınmıştı. 476 hasta durvalumab kolunda 237 hasta plasebo kolundaydı. Hastalara daha önce bu evre için standart tedavi olan eş zamanlı kemoterapi ve radyoterapi verildi; kemoterapi radyoterapi ile yanıt alınan hastalara 1 yıl süre ile Durvalumab veya plasebo verildi.
PACIFIC çalışmasının güncellenmiş sağkalım analizlerine göre Durvalumab alan hastalarda 5 yıllık sağkalım oranı %42.9 bulundu. Aynı oran plasebo kolunda %33.4 idi. Bu analiz opere edilemeyen III. evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olan ve eş zamanlı kemoradypoterapi sonrasında progresyonu olmayan hastalarda durvalumab ile uzun süreli ve sürekli sağkalım yararı olduğunu göstermektedir. Klinik pratiğimizi değiştiecek bu çalışma sonuçları, III. evre akciğer kanserinde kür olabileceğini desteklemektedir.