16 Kasım 2023'te, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), lokal ilerlemiş, rezeke edilemeyen veya metastatik HER2-negatif mide kanserli hastaların birinci basamak tedavisi için floropirimidin ve platin içeren kemoterapiyle birlikte pembrolizumabı (Keytruda, Merck) onayladı
Etkililik, daha önce metastatik hastalık için sistemik tedavi görmemiş HER2-negatif mide adenokarsinomu olan 1579 hastayı kapsayan çok merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma olan KEYNOTE-859'da (NCT03675737) değerlendirilmiştir. Hastalar, araştırmacının tercihi sisplatin+ 5-FU veya oksaliplatin +kapesitabin den oluşan kombinasyon kemoterapisi yanında 200 mg pembrolizumab veya plasebo aldılar.
Başlıca etkililik sonuç ölçüsü genel sağkalım (OS) idi. Ek ikincil etkililik sonuç ölçütleri, tümörde küçülme oranı (ORR) ve progresyona kadar geçen süreydi(PFS).
Pembrolizumab tedavisinin kemoterapi ile beraber kullanılması genel sağkalım, progresyonsuyz sağkalım ve tümör yanıt oranlarında istatiksel anlamlı fayda sağladı. Medyan OS, pembrolizumab kolunda 12,9 iken plasebo kolunda 11,5 ay bulunmuştur. (p-değeri <0,0001).
Medyan PFS, pembrolizumab kolunda 6,9 ay plasebo kolunda 5,6 ay olarak saptandı. Objektif tümör yanıtı pembrolizumab alanlarda %51 iken plasebo alanlarda %42 idi.
Önceden belirlenmiş ek analiz sonuçları PD-L1 CPS ≥ 1 ve CPS ≥ 10 eksprese eden hastalarda pembrolizumab tedavisinin daha etkili olduğunu gösterdi.
Advers reaksiyonlar nedeniyle pembrolizumabın kalıcı olarak kesilmesi hastaların %15'inde meydana geldi. Tedavinin kalıcı olarak kesilmesine neden olan yan etkilerin başında ishal ve enfeksiyonlar geliyordu.
Önerilen pembrolizumab dozu, hastalık ilerleyene veya kabul edilemez toksisiteye kadar her 3 haftada bir 200 mg veya 6 haftada bir 400 mg'dır. Pembrolizumab aynı gün verildiğinde kemoterapiden önce uygulanmalıdır.