Onkoloji Doktoru Prof. Dr. Yasemin Kemal

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Rahim Ağzı Kanseri

Serviks kanseri rahim ağzından gelişir. Neredeyse vakaların çoğu cinsel temas yoluyla bulaşan ve bulaş riski yüksek olan insan papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu ile gelişir.

Kadınlarda en sık görülen 4. Kanser olup 2018 yılı verilerine göre yılda 570 bin yeni rahim ağzı kanseri vakası tesbit edilmiş ve 311 bin kadın da bu kanser nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Buna rağmen efektif korunma yöntemleri ile hem önlenebilen kanserlerin başında gelmekte hem de tarama sayesinde daha kanserleşme başlamadan tedavi edilebilmektedir.

Sefviks kanserinden korunma yöntemlerinin başında HPV aşıları gelmektedir. Bu aşılar, en yaygın olarak kanserle bağlantılı HPV tiplerinin yanı sıra anal ve genital siğillere neden olabilen bazı HPV  enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlar. HPV aşıları sadece enfeksiyonu önlemek için etkilidirler ancak enfeksiyonun tedavisinde etkileri yoktur. Bu nedenle aşının etkili olması için mümkünse HPV'ye maruz kalmadan önce (örneğin cinsel aktif hayatın başlamasından önce) uygulanmalıdır. Ülkemizde HPV aşıları rutin aşılama programında olmasa bile bu aşılara eczanelerden ulaşılabilmekteyiz.

Rahim ağzı kanserinden korunmada ikinci en etkili yöntem ise tarama testleridir. PAP smear testi ile prekanseröz (kanser başlamadan önceki durum) lezyonlar tesbit edilmekte ve tedavi edlebilmektedir.  Ülkemizde 2014 yıloından itibaren smear testi ile beraber HPV taraması da yapılmaktadır.

Tarama için nereye başvurmalıyız?

Semar ve HPV- DNA testleri 30-65 yaş arası tüm kadınlarımıza Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı KETEM’lerde, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 5 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Serviks kanserinden korunmak için;

  • 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak,
  • Sağlıklı beslenmek,
  • Bu kanserde önemli bir risk faktörü olan sigara kullanmamak,
  • Güvenli cinsel ilişki,
  • HPV aşısı yaptırmak gerekmektedir.

Serviks kanserinin belirtileri;

  • Anormal vajinal kanama
  • Beklenmeyen anormal vajinal akıntı
  • Pelvik (alt karın bölgesinde) ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme şeklinde sıralanabilir.

Bu bulgulardan biri varsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. 

Tarama testlenizi yaptımayı ihmal etmeyin. Serviks kanseri her kadını ilgilendirir.

Prof. Dr. Yasemin Kemal

Medikal Onkoloji Doktoru